Falafel på gula ärtor

DSC_0354

Falafel kan man göra även med vanliga gula ärtor, det behöver inte vara kikärtor. Detta recept hittade jag på Lantmännens hemsida och jag tyckte de blev väldigt lyckade. Dock blev det väldigt mycket så jag skulle tycka att man kan halvera receptet för fyra personer nästan men skriver ut receptet som de hade gjort, dessutom hade min mixerstav svårt att klara av att mixa den mängden ärtor, det är nog att föredra att köra dem i matberedare eller annan mixer. Ärtorna blötläggs över natten.

För 4 port behövs:
500 gram gula ärtor
1 l vatten
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 ägg
2 msk spiskummin
1 nypa cayennepeppar
Salt

Servera med valfria grönsaker till + sås på turkisk yoghurt blandad med rivet citronskal + citronsaft efter smak + tortillabröd eller pitabröd.

Blötlägg ärtorna i rikligt med vatten över natten i ca 10-12 timmar.
Häll av vattnet och skölj ärtorna i kallt vatten i en sil.
Hacka gul lök, vitlök och persilja grovt.
Lägg ärtorna i en matberedare/mixer tillsammans med ägg, gul lök, vitlök, persilja, spiskummin, cayennepeppar och salt. Mixa sönder ärtorna i matberedaren och kör till en smet. Smaka av med salt och eventuellt mer kryddor. Låt stå och dra i rumstemperatur en stund.

Hetta upp oljan till 170 grader i en tjockbottnad kastrull eller i en fritös. Fritera några stycken falaflar åt gången. När de är gyllenbruna och flyter upp är de färdiga. Låt rinna av på hushållspapper.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s