Vaniljbullar

DSC_0121

De här bullarna smakade jag första gången hos min kompis Cicci och bad då att få receptet. Efter att ha provbakat dem gör jag alltid dessa numera när jag ska baka bullar. Det går åt en del av de här bullarna här hemma, även grannbarnen gillar dem :). Receptet är från Allt om mat och heter där Ingrids vaniljbullar. Jag lägger på lite extra smör i smörkrämen när jag bakar dem.

Till 25-30 bullar behövs:
50 g jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
13 dl vetemjöl, 12+1 till utbaket

Fyllning:
150 gram rumsvarmt smör
6 msk strösocker
3 msk vaniljsocker

1 ägg till pensling
pärlsocker

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°. Lägg jästen i en bunke och lös den i lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan samt salt, socker och kardemumma (stöt denna i mortel innan).

Arbeta in mjölet till en smidig deg i köksmaskin. Låt vila under bakduk i ca 40 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den igen (jag brukar inte behöva knåda den igen men det står så i originalreceptet). Dela den på hälften och kavla ut varje del till en platta.

Blanda samman fyllningen och bred ut hälften på varje degplatta. Rulla ihop till rullar från långsidan. Skär varje längd i ca 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk. Låt bullarna jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250°.

Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och grädda bullarna i mitten av ugnen 8-10 min.

Annons

En reaktion på ”Vaniljbullar

  1. Ping: Baka till barnkalaset | Till vardag och fest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s